Başvur »
Whatsapp »

Hemen Ara0312 230 12 13

AdresimizG.M.K. Bulvarı 18/7 Kızılay Çankaya/ANKARA

Kurs İçeriği

Eğitimci : Zafer Kiraz
Sınav : 1
Süre : 1,5 Ay
Seviye : İleri
Erişim : 2 Yıl
Sertifika : Evet
Ders Materyali : Evet

Diksiyon ve Etkili Konuşma - Zafer Kiraz

DİKSİYON KURSU

Günümüzde bir takım kanallardan kötü örnekleri ile sıkça karşılaştığımız diksiyon; aslında bir insanın kişiliğini, güvenilirliğini ve hatta kültürel düzeyini ilk bakışta yansıtan en önemli unsur. Türkçenin doğru kullanılması, bir konu hakkında konuşurken kelimelerin doğru yerlerde vurgulanması ve hatta özenle seçilen kelimelerin ağızdan anlaşılır biçimde çıkması, dinleyicide şüphesiz ki oldukça olumlu bir etki bırakmakta. Bir insanın anlam derinliği ve inceliğini kavrama süreci hakkında da ipucu veren diksiyon; aynı zamanda korku, utanma, küstahlık, dalgınlık, kibir, özgüven, cesaret ve dahası ile ilgili alt metinleri de içeren bir kişi analiz yöntemi. Doğru eğitmenler önderliğinde yürütülen ve sunulan başarılı bir Diksiyon Kursu ise katılımcılarına tam anlamıyla yepyeni bir pozitif karakter özelliği kazandırmakta.

Öğrencilerin başkaları üzerinde ne derece etki bıraktıklarını, telaffuz ve anlatım kusurlarını rahatlıkla tespit edip düzeltebileceği Diksiyon Kursu süresince verilen bilgiler, her alanda başarılı bir konuşmacı ve tabii ki dinleyici olmak adına altın değerinde. Türkçenin ses ve söyleyiş özelliklerinin, yazı ve konuşma dili arasındaki farkların, diyafram nefesi kullanımının, tonlamaların, boğumlamanın, vurgulamanın, konuşma hızının, ses yüksekliğinin ve benzerlerinin öğretildiği Diksiyon Kursu; bireylere etkili beden dili kullanımı, imaj, yaratıcı konuşma ve doğaçlama gibi becerileriler de kazandırmakta. Diksiyon kurallarının en ince ayrıntısına kadar katılımcıya anlatıldığı kursta, öğrenilen bilgileri özenle seçilmiş örneklerle pekiştirmek de mümkün.

İlk olarak hece ve sözcük vurgusunun üzerinde durulduğu Diksiyon Kursu, kelime seçimleri konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgiler de içermekte. Etkili konuşmanın en bilinen anahtarları olan jest ve mimiklerin doğru kullanımı da yine bu değerli kursun kapsamı içerisinde. Yeterli ses seviyesinde, yumuşak ve etkili bir anlatımın hayat boyu ne gibi kazanımlara kapı açacağının vurgulandığı kurs, her yaştan ve meslek grubundan insan için değerli bilgiler barındırmakta. Kurs boyunca yapılması önerilen diksiyon egzersizleri de Türkçemizin doğru kullanımı için oldukça önemli. Yine bu süreçte yöresel aksanın yarattığı telaffuz bozukluklarının önüne geçilmesi de mümkün.

Diksiyon Eğitimi, özellikle yeni dahil olunacak bir toplulukta kişinin oldukça hızlı bir biçimde güven ortamı oluşturmasını ve dikkatleri üzerinde toplamasını da sağlamakta. Bilinçli olarak seçtiği kelimeler, yaptığı vurgulamalar ve mimikler ile diğer insanların ilk izlenimlerinde güvenlerini kazanabilen diksiyon eğitimli bireyler, iletişimin devamında da bu olumlu izlenimi sürdürmeyi başarabilmekte. Bir iş görüşmesinde, sunumda, topluluk önünde yapılacak bir konuşmada veya arkadaş ortamında konuşması ile ilgi uyandıran bir kişinin, bu özelliğiyle hemen her ortamda bir adım önde olması da mümkün. Halkla ilişkiler uzmanlarının, öğretmenlerin, konuşmacıların, yakında zamanda iş görüşmesi yapacak kişilerin ve hatta anne babaların özellikle katılması önerilen bu kursta; sesli harf özellikleri, okuma egzersizleri, temel diksiyon kuralları, ulama, durak, kavram, özel kelimelerin söyleniş biçimleri, cümle vurgusu ve benzer konular hakkında yeterlilik kazanılmakta.

Eğitim İçeriği

  • 01Evrensel Diksiyon
  • — Doğru Nefes Almak - Diyafram Nefesi
    — Harflerin Ve Kelimelerin Çıkışı - Boğumlama
    — Sesin Doğru Kullanımı
    — Konuşma Hızı

  • 02Harflerin Dünyası
  • — Ünlüler ( Normal A – İnce A, E, I – İ – O – Ö – U - Ü)
    — Ünsüzler ( B – C – Ç – D – F – G – H – J - K – Ğ – L – M - N – P - R – S - Ş – T – V – Y - Z )

  • 03Ünlülerin Daralması
  • — Ecek, Acak, Kaynaşma Ünsüzü Y

  • 04Topluluk Önünde Konuşma
  • 05Hayatla İletişim
  • 06Konuşma Tarzı Ve Kelimeler
  • 07Vurgu
  • 08Tonlama Ve Ulama
  • 09Sunuculuk – Spikerlik
  • 10Beden Dili
  • 11Alıştırmalar

Zafer Kiraz Kimdir?

1960 yılında Ankara’da dünyaya gelen ünlü haber sunucusu Zafer Kiraz; kariyer hayatı boyunca her daim örnek gösterilen kişiliği, eşsiz diksiyon ve hitap bilgisi, haber ve habercilik alanlarındaki başarısı ve kaliteli duruşu ile herkes tarafından tanınmış ve sevilmiştir. Sivas, Erzurum ve Ankara üçgeninde ilk ve orta öğrenimini tamamlayan sunucu, sonrasında kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’ndan 1982 yılında mezun olmuştur. Bu süre zarfında “2 Arkadaşıyla” adlı belgesel film senaryosuna da imza atan Zafer Kiraz, bu başarısı ile 1981 yılında Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Yine o dönemlerde hocası olan yönetmen Süha Arın tarafından oldukça beğenilen ve film haline getirilen bu senaryo, 1982 yılında gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki “En İyi Belgesel Film” kategorisinde büyük ödülün sahibi olmuştur.

Zafer Kiraz’ın daha sonradan aynı isimle anılacağı ve ekol haline geleceği TRT ile tanışma zamanı ise 1983 yılına denk gelmiştir. Bu yıl, TRT tarafından gerçekleştirilen spikerlik sınavında başarı sağlayan Kiraz; tam bir yıl sonra Diyarbakır Radyosu’nda çalışmaya başlamış ve bu sayede meslek hayatına ilk adımı atmıştır. 1984 yılı itibarı ile sırasıyla Diyarbakır, Van, Hakkari, Çukurova ve Ankara radyolarında görev alan Zafer Kiraz; 1987 yılında ise Haber Dairesi Başkanlığı bünyesine geçiş yapmıştır. Mesleğe ilk adımı attığı çatı altına 1988 yılında yeniden dönen sunucu; 2005 yılına kadar TRT1 Ana Haber Bülteni’ni sunmuş ve bu süreçte tüm Türkiye tarafından da tanınmıştır. Aynı zaman dilimi içerisinde pek çok farklı haber programını da hazırlayıp sunan Zafer Kiraz, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde yaptığı canlı yayınlarla da beğeni toplamıştır. Bu yıllar arasına denk gelen 1992’nin ortalarında, yayın hayatına yeni adım atan HBB TV’ye geçen Kiraz; burada meslektaşı Nermin Tuğuşlu ile yaklaşık 10 ay boyunca Ana Haber Bülteni sunmuş ve Haziran 1993 yılında TRT’ye geri dönmüştür.

2004 yılında Haber Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine atanan ve 4 senenin ardından kendi isteği ile görevinden ayrılan Zafer Kiraz, 2008 yılı itibarı ile Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı bünyesindeki görevine geçiş yapmıştır. Türkiye’nin bu alanda ileri gelen isimleri arasında yerini alan ve başta “En İyi Haber Spikeri”, “En İyi Haber Programcısı” ve “Türkçeyi En İyi Kullanan Yayıncı” olmak üzere 40’a yakın kategoride verilen ödül ve plaketlerin sahibi olan Zafer Kiraz; 2002 yılında almış olduğu ve her yıl yalnızca 3 kişiye verilmesi layık görülen “Türk Dil Kurumu Büyük Ödülü” ile de başarısını bir kez daha ispatlamıştır.

Tüm bu başarıların ardından yaklaşık 10 yıl sonra, tarihler 2016’yı gösterdiğinde yeniden TRT’ye dönen değerli sunucu, TRT Haber kanalında yayınlanan “Son Nokta” isimli program ile ekranlara gelmiş ve sonrasında ise TRT1 Ana Haber Bülteni’ni sunmaya başlamıştır. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan olayların ardından ani bir kararla ve geçici bir süreliğine yerini Erhan Çelik’e bırakan Kiraz; 12 Ekim 2017 tarihinde koltuğuna yeniden geri dönmüştür. Bugün Tecrübe EĞİTİM Kurumları çatısı altında yerini alan ve Diksiyon ve Etkili Konuşma Uzaktan EĞİTİM Programı çerçevesinde öğrenciler yetiştiren Zafer Kiraz; yılların deneyimini, Tecrübe EĞİTİM imzalı bir içerikle katılımcılara aktarmaktadır. Etkili iletişimin en temel öğeleri hakkında bilgiler veren ve başta nefes, tonlama, fonetik, vurgu, beden dili, telaffuz, ses olmak üzere diksiyona dair her konuda detaylı anlatımlar sunan Zafer Kiraz ile siz de bu alanda fark yaratma şansını bulabilmek için başvurabilirsiniz.